|  Trieszt  |  Történelem  |  Látnivalók  |  Közlekedés  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Gasztronómia  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Látnivalók

San Giusto katedrális:

A Via Cattedrale végén emelkedő templom a város egyik meghatározó jelképe. Maga az épület három másik építmény egybeépítésével jött létre. A ma is megcsodálható katedrálist a XI. századból való Chiesa dell'Assunta, az ugyancsak e időszakból való S. Giusto épülete, valamint a XIV. században épített középhajó részekre tagolhatjuk. A portálon és a harangtornyon régi korokból fennmaradt épületrészletek fedezhetők fel. A katedrálistól balra emelkedik egy 1560-ban épült oszlop, míg az épület háta mögött római kori törvénykezési épület nyomaira bukkantak a régészek. A templom belseje öt asszimetrikus hosszhajóra tagolható. Az egységek határait oszlopok jelölik ki. A mellékhajó apszisait érdekes mozaikokkal fedték le.  A jobb oldali rész legérdekesebb motívuma a Krisztust ábrázoló mozaik, illetve a templom névadó szentjének életének mozzanatait ábrázoló freskók. A bal oldali hajó Madonna mozaikját rejti, mely alatt a tizenkét apostolt ábrázoló kép is érdemes a megtekintésre. Látogatásunk során mindenképpen keressük fel a katedrális kincstárát, és keresztelőkápolnáját is.                                                              Katedrális (Flickr by Chiara Marra)
 

Piazza Unita d'Italia:

 

A régi hangulatú városrész legnagyobb területen elterülő tere a Piazza Unita d'Italia, mely körül a századfordulóban épült paloták találhatóak. Az így létrejövő körülhatárolást csak a régi kikötő irányába történő nyitottság töri meg. A tér körül több nevezetes épületet is találhatunk, mint a Palazo del Governot, vaggy a Lloyd Triestino-palotát, ami a Lloyd hajótársaság székhelyeként funkcionált. A Piazza Unita d'Italia-ról közelíthető meg a városháza épülete is. A tér tehát amellett, hogy a város legnagyobbja, a mai Trieszt életében is fontos funkciókat tölt be.

 

Miramare-kastély:

Trieszt egyik gyöngyszeme a hófehér márványból épült romantikus hangulatot árasztó palota. Az épület eredetileg a Habsburg uralkodóház megrendelésére épült. Építését Carl Junket építész álma alapján 1856-ban kezdték meg s már 1860-ban be is fejezték a tenger mellet közvetlenül magasodó építményt. A gyöngyként ragyogó épületnek legalább olyan híres a parkja, mint maga a palota. Az egykoron sivár területen most búja zöld, valamint virágzó növények találhatók. Az építettők igényének megfelelően épült építmény a szórakozás és kikapcsolódás helyszínévé vált, s a Habsbrug gyökerekkel rendelkező Miksa és Sarolta boldog, önfeledt napokat töltött itt. A kastély története a II. világháborút követően nagy fordulatot vett, a Habsburg birodalom bukása Trieszt városának Olaszországhoz való csatlakozása maga után vonta, hogy a Miramare-kastély is olasz tulajdonba, az állam tulajdonába kerüljön. A tulajdonosváltás funkcióváltást is eredményezett, ma a fehér ház múzeumnak nyújt otthont. A Habsburg tulajdonosokra már csak a korabeli stílusban meghagyott szobák emlékeztetnek. Látogatásunk során mindenképpen tekintsük meg a zeneszobát, a Cesare dell’ Acqua alkotásait bemutató helyiséget, valamint a trónteremet. A palotát körülövező kertet is érdemes részletesen szemügyre venni. A fehér hattyúkat vonzó, valamint a fehér lótuszvirágokkal benőtt tavacskák hangulata igen megnyugtató szívnek és léleknek. A gondozott növények között bújik meg a Castelletto, valamint a Novara aprócska épülete.

     Miramare kastély (Flickr by Marvin (PA))


Canale Grande:

 Az 1756-ban létrehozott mesterséges kikötő a mai város egyik meghatározó jelképévé vált. Még ma is több tucat vitorláshajó horgonyzik  a Canale-Grande mentén.

 Molo Audance:

A tengerbe mélyen benyúló Molo Audance a turisták egyik kedvelt nevezetessége, a tenger óriási kék vízének látványa, a tiszta kék ég, valamint a naplemente vörös és narancs színe, illetve romantikája hosszú évek óta vonzzák többek között a romantikát kedvelő párokat.

Arco di Ricardo: 

Trieszt városának egyik ókori emléke, mely a i.e. I. századból való. A római korból való diadalívet a Santa Maria Maggiore és a San Silvestro templomok közelében találhatjuk meg.

San Giusto kastély:

A kastély első írásos emléke a középkorra 1368-ra nyúlik vissza, amikor a hegyen erődítmény építésére adnak parancsot. A régészeti kutatások tanulsága szerint, azonban a területen korábban is katonai célú építmény állhatott. A folyamatosan pusztuló épület renoválására, felújítására 1470-ben kerül sor, amikor III. Frederick parancsba foglalja óhaját. A kastély további apróbb átalakításokon és újjáépítéseken esik át az évek során, ezek közül kiemelkedik a vár falainak megvastagítása, mely a velenceiek nevéhez fűződik. A Habsburgok uralma alatt a erődítményen újabb építkezések zajlottak, ekkor húzták fel az összekötő falakat, s építették ki a védelmi funkciót betöltő bástyával erősített védelmi vonalat. A város védőszentjéről elnevezett múzeum található ma a San Giusto falain belül, melynek gyűjteménye olyan tárgyakat ölel fel, mint a középkorból való különbözőféle fegyverek, bútorritkaságok. A legnépszerűbb termek azonban vitathatatlanul a velencei hangulatot idéző szobák. Bár a kastély minden hónapban várja a turistákat és kirándulókat, érdemes előre megtekinteni a pontos nyitvatartást.

                                                                                                               A kastély (Flickr by PrettyKateMachine)

Teatro Verdi:

 A Piazza Unita d’Italia-tól nem messze található az operaház Teatro Verdi. Az épületet építését Matteo Pertsch tervei alapján 1798-ban kezdték meg. Az építmény neoklasszicista stílusjegyei azonnal felfedezhetők. A névválasztás persze nem véletlen, Itália meghatározó zeneszerzője, komponistája Giuseppe Verdi méltó jelképe az építménynek. Az operaház programjában a mai napig megtalálhatóak a névadó remekművei, mint a Corsaro, vagy a Stiffelilo. A fejlődés a mai napig nem állt meg, ma a Teatro Verdi Olaszország leglátogatottabb operája.

Piazza Goldoni:

A Corso Italiáról megközelíthető a Piazza Goldoni, mely Trieszt egyik meghatározó s egyben legforgalmasabb tere. A századfordulós házakkal és építményekkel övezet terület impozáns látványt nyújt. A középen emelkedő oszlop azonban stílusában jelentősen elüt az épületek hangulatától. Ez a fajta kontraszt több triesztinek is feltűnt, s heves ellenállás övezte az oszlop felállítását, azonban a kiírt népszavazáson mégis elfogadták a felállítás tervét. A tér funkciója sokrétű, a házak aljában bárok és kávéházak bújnak meg, amelyek kellemes kikapcsolódási lehetőségként szolgálnak.

Orto Lapidario:

Az Orto Lapidario területének érdekessége, hogy itt találhatjuk a régészet egyik meghatározó alakjának a német Johann Joachim Winckelmannak a sírját. A régész a városban lelte halálát 1768-ban.

                                                                           

                                                    Orto Lapidario (Flickr by elisabetta2005)

San Spiridione:

Bár Trieszt a templomok városaként is jellemezhető s több pompás alkotás is megcsodálható a városban, mégis meghatározó jelentőségű a San Spiridione. A bizánci stílusú templomban ortodox miséket hallgathatunk meg, de érdekes lehet maga az épület is. Az épület külsejének meghatározó eleme a kupola, melyből több is található az építmény tetején. A viszonylag visszafogott külső gazdag, aranyozott díszítettségű belsőt takar. Az ortodox vallás elengedhetetlen kellékei, mint az aprócska ikonok itt is felfedezhetőek. A díszítettségnek ez a foka egyből rabul ejti a turisták szívét és szívesen időznek a piciny képecskék aprólékos megtekintésével.

Parco della Rimembranza:

A hősök emlékkertjében a város kiemelkedő bátorságú ifjainak síremlékeit találhatjuk meg. A környékről gyönyörű kilátás nyílik Triesztre illetve a gyönyörű tengerre.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Trieszt